Coroana regilor

p1000963.jpg

p1000977crop.jpg

p1000955.jpg

p1000986.jpg

« Coroana regilor » numita « La galette des Rois » se serveste, de obicei, pe 6 ianuarie in fiecare an cu ocazia sarbatorii religioase numita Epiphanie. Este preparata din aluat foetaj si umpluta cu crema de migdale.
« La féve » – inainte era un bob de fasole, era ascuns in prajitura si cine il gasea mancand partea sa era regele- desemnat prin o coroana. Regele trebuia sa ofere convivilor inca o prajitura si putea sa-si aleaga regina. Fevele in boabe de fasole au fost inlocuite cu o moneda in argint, iar in 1870 a aparut prima figurina in portelan, inlocuite apoi de figurine in plastic.
In Germania aceasta prajitura este inlocuita printr-un bretzel urias sau un kugeloff in forma de floare de lis.
In Spania, Portugalia si sudul Frantei, coroanele sunt din aluat dospit- cozonac cu fructe confiate sau cu fructe uscate.

Ingrediente:

Aluat foetaj ( se formeaza 2 cercuri)
1 galbenus pentru uns

Crema de migdale:

180g de pudra de migdale
50g de unt
2 oua
80g de zahar

Crema patisiera:

250ml de lapte
2 galbenusuri
100g de zahar
1 lingurita pasta de vanilie( extract, esenta)
20g de maizena,epifin


Prepararea:

Incepem cu crema patisiera: punem la fiert laptele cu jumatate din cantitatea de zahar si vanilia. Cu ajutorul unui robot mixam ouale cu restul de zahar si un praf de sare pana devin albe. Adaugam maizena si apoi laptele cald. Dam pe foc si invartim cu ajutorul telului pana se intareste, atentie nu trebuie sa se prinda. Cand s-a intarit stingem focul si lasam sa se raceasca.

Intre timp, batem spuma untul pentru crema de migdale cu zaharul. Adaugam ouale unul cate unul si la final pudra de migdale. Dupa ce crema patisiera s-a racorit adugam in crema de migadale jumatate din cantitate. Astfel formam o crema ce se numeste frangipane.

Taiam cercurile din aluatul foetaj, incercam sa facem unul putin mai mare(26cm si 27-28cm). Ungem cu galbenusul batut cu putina apa bordura cercului mai mare si umplem restul cercului cu frangipane. Asezam al doilea cerc si inchidem pe margine, ungem cu ou si dam la frigider cam 20 de minute. Scoatem din frigider si ungem iar cu ou, facem dupa placere un desen pe turta si dam la cuptor la 180°C pana se rumeneste frumos. Preincalzim cuptorul, dar max 5 min. inainte de a infurna coroana.( Daca doriti sa puneti « la feve » puteti sa o faceti inaintea inchiderii coroanei daca e din argint, portelan, si dupa daca e din plastic.)
O putem servi calduta sau rece. Pofta buna!

Eu am pregatit doua mai micute din cantitatea de frangipane.

anigif1.gif

Publicités

10 réflexions sur “Coroana regilor

  1. Sunt impresionata, ca de obicei. Daca nu as fi pus vreo 3 kg de sarbatori ( din motive de … cozonac ), zau ca as fi incercat-o, mai ales ca am 2 aluaturi de foetaj in frigider carora nu le-am gasit intrebuintare. O sa o las totusi pe altadata, dar cu siguranta e trecuta pe lista de incercari.

  2. Felicitari! Mult mai bine explicata aceasta reteta aici si arata deosebit. Precis voi face, aroma de migdale ma da gata de fiecare data, chiar daca momentul ei este depasit. Un an 2010 asa cum iti doresti!

  3. Elena, bine ai venit! multumesc mult pentru apreciere, sa stii ca aceste « coroane » se servesc si se fac pana la sfarsitul lunii incepand cu 6 ianuarie, asa ca esti in timp :). Te pupic

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s