Exotism…elvetian

Cu toate ca numele ii rezerva savoare si culoare din locuri indepartate, reteta de azi este una tipic helvetica. A fost inventata in anii 1948-1950 de catre Ueli Prager fondatorul grupului Mövenpick.

In 1950 bucataria ca si alte domenii au inceput sa prinda forma si culoare, poate pentru a uita putin timpurile care au fost atat de dure si de concentrate in griul umanitatii.

Orezul Casimir– este chintesenta  a tot ce aceasta modernitate a anilor 50 putea oferi: arome straine, indepartate,  combinatii insolente de culoare si savoare.

Astazi se impune ca un mare clasic in bucataria elvetiana cu toate ca ingredientele sale nu au mare lucru in comun cu originile alpine, sau poate doar cadrul prezentarii. Un orez cu bobul lung asezat in farfurie sub forma de coroana, in mijlocul careia domneste carnita de vitel pe atunci, astazi inlocuita cu pui sau chiar porc, amestecata in finete cu un sos de curry indian, aproape necunoscut pe aceste meleaguri pana la jumatatea secolului trecut. Ardeiul rosu taiat in fine lamele si care era culoarea ce taia galbenul curry-ului, a fost mai tarziu inlocuit cu cirese sau visine ce nu se gaseau in reteta originala, fructele din conserva iau locul celor proaspete, la baza banane si ananas, amestecate la final cu stafide  dand loc  unui soc gustativ.

Prima aparitie  in meniul  » à la carte » a Orezului Casimir a fost in 1952, fiind servit la Mövenpick.

Orez Casimir

Ingrediente:

400g de carne de vitel( eu am pus pui)

200g de ardei rosu

200g ananas taiat in cuburi

200g piersici taiate in cuburi

sare, piper

curry dulce

30g de faina

300ml de lapte

40g de stafide

80ml de supa de pui

500ml de vin alb semi-sec

2 banane medii

280-300g de orez cu bobul lung

2linguri de ulei de arahide

Prepararea:

Spalam si taiam carnea in cuburi maruntele. Incalzim uleiul intr-o craticioara si tragem rapid carnea. Varsam deasupra supa de pui si lasam carnita sa se patrunda.

Spalam si punem la fiert orezul in apa cu sare.

Pregatim fructele, taiam bananele in rondele si ardeiul in fasii subtiri. Punem pe foc vinul, cand da in clocot adaugam fructele si dam deoparte si acoperim.

Cand supa este scazuta si carnita gata, adaugam faina, amestecam si varsam deasupra laptele, adaugam in sos 2 linguri de curry dulce( in functie de gust), amestecam bine si lasam pe foc sa se ingroase. Dam deoparte, punem fructele din vin amestecam , adaugam stafidele( putem adauga si vinul, daca nu mananca si piticutii- atunci verificati textura sosului, nu trebuie sa fie prea lichida), lasam 2 minute pe foc .

Servim la baza orezul si carnea cu sosul deasupra.

Pofta buna!

Publicités

10 réflexions sur “Exotism…elvetian

    • AAAAAAAAAAAAaaaaaaaaa!!!! lume noua, nu te-am mai vazut de mult, merci de vizita.

      E tare bunut , inlocuieste laptele cu lapte de soia sau altul parve si ai sa vezi ca e grozav.Te imbratisez

    • Alison frumos, multumesc, nu ma indoiesc, ca la ceea ce mamica lui pregateste puiul trebuie sa fie fin gastronom.Poate incerci si o sa-i placa, ai mei au papat cu placere. Te pupic

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s