Dimineti de week-end

Ce ar fi bucataria lumii fara bucataria franceza? Ce ar fi bucataria franceza fara bagheta, croissant au beurre, sau pain au chocolat?

De cand mi-au intrat in casa, parca nu imaginez dimineata de week-end fara pijamale zgomotoase in dormitorul meu, fara mirosul de lapte cu ciocolata si fara  aceste faimoase patiserii. E de ajuns sa te uiti in ochii  celor ce infuleca repejor si sa multumesti o secunda vietii ca a putut sa-ti daruiasca astfel de momente.

Pain au chocolat


Ingrediente

7g  de drojdie uscata

500g de faina

4linguri de ulei

330ml de lapte caldut

8g de sare

60g zahar

220g de unt fin

1ou

1 lingura de lapte

ciocolata  50%cacao

Prepararea

Dizolvam sarea si zaharul in laptele caldut. Amestecam drojdia uscata cu faina(daca este cea ce nu cere dizolvare in prealabil, daca nu dizolvati drojdia cu doua lingurite de zahar in 10ml de lapte caldut pe care il scadeti din cantitatea totala). Varsam laptele peste faina si amestecam cu o spatula pana se formeaza un aluat destul de compact, suplu si lipicios.

Varsam pe un plan de lucru cu faina mai framantam putin cat sa formam o mingiuta supla. Nu trebuie framantat prea mult caci apoi aluatul nu se va mai tine. Asezam rezultatul intr-un bol uns cu putin ulei si acoperim cu un film alimentar. Dam la frigider o noapte.

A doua zi, batem cu ajutorul unui sucitor untul intr-o foaie de copt si il intindem bine. Scoatem aluatul din bol il intindem si intindem untul pe 2/3 din aluat lasand bordurile aluatului libere. Pliem treimea fara unt peste partea cu unt si mai impaturim de doua ori, formand un pliaj in 3. Facem un tur si intindem aluatul dupa care il pliem in 3. Dam la frigider pentru 1ora si jumatate.

Intindem iar aluatul pe planul fainat facand turul 3 si 4 cu o pauza la frigider de fiecare data de 20 de minute.

La ultima intindere vom forma o banda nu foarte groasa pe care o impartim in doua pe lung si apoi formam careuri pentru painicile cu ciocolata sau triunghiuri daca dorim sa facem croissante.

Asezam painicile sau croissantele intr-o tava cu hartie de copt la locusor cu caldura ambianta, nu foarte cald caci datorita untului aluatul se poate lasa. Acoperim cu film alimentar si lasam la odihna cam 30-50 min.

Incingem cuptorul la 230 de grade si dupa ce am uns cu oul batut cu putina apa dam la cuptor cam 12-15 minute in functie de marimea patiseriilor.

Scoatem din cuptor pe un grilaj si servim dupa ce s-au racorit.

Pofta buna!

Publicités

17 réflexions sur “Dimineti de week-end

  1. yafa draga,vad ca ai revenit in forta !cred ca niste poze suplimentare ar fi facut pentru noi treaba mai usoara.cand am sa le fac am sa cer lamuriri suplimentare.uite asta nu e clar de loc :A doua zi, batem untul intr-o foaie de copt si il intindem bine. Scoatem aluatul si intindem untul pe 2/3 din aluat lasand bordurile libere. Pliem treimea fara unt peste partea cu unt si mai impaturim de doua ori, formand un pliaj in 3. Facem un tur si intindem aluatul dupa care il pliem in 3.
    te bat la cap ca mi-ar place sa fac reteta (ARATA MINUNAT !!!)dar am s-o fac abia peste 1- 2 saptamani.

    • Multumesc tare mult pentru »na-na » 😉 vin, vin sa semnez promit, dar nu stiu pentru cat timp. Nici nu stii cat de mult imi lipsiti si voi mie ca si bucatareala de altfel. Te imbratisez cu drag!

  2. arata foarte apetisante, procesul tehnologic e putin « involved » pt cat timp am, dar o data m-as incumeta sa sacrific cateva ore :)…sincera sa fiu nici eu nu le-am prea inteles cu batutul untului in foaia de copt, apoi pliatul in trei de dupa pliatul treimii :), dar se poate rezolva pana la urma…super retetele tale in general

    • Laura bine ai venit! Ai dreptate sunt un pic cam migaloase dar cat de bune! La unt : intre doua foi de copt pui bucata de unt si o bati cu sucitorul sa se aplatizeze, apoi o intinzi cu acelasi sucitor sa formezi ca o foaie. Acest unt il asezi cu ajutorul foii de copt peste aluat si apoi impaturesti aluatul. Sper sa fie ok, daca vrei sa le faci si mai ai nevoie de ceva iti raspund cu drag.

  3. Wow! Bine ca ai spus ca la tonti, cu detalii, ca nu as fii priceput intr-o mie de ani! Deci asta e tehnica. Chiar acum nu le fac, dar poate saptamana viitoare. Sper sa ma descurc. Recunosc ca din astea nu am facut niciodata. Multumesc mult!

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s