Rösti

Rösti dincolo  de röstigraben este poate cel mai popular preparat elvetian.

Originar partii de cultura germanica el a fost utilizat in expresia röstigraben(literar « fosa de rösti », bariera de rösti, perdeaua de rösti) pentru a exprima frontiera dintre parte romanda, cei de limba latina in special francofonii si regiunea germanofona, batand in mentalitatile diferite de la o zona la alta.

Simplu si bun,  declinat intre cantoanele germanice cu bacon, ceapa sau branza, nu este altceva decat o simpla turta de cartofi la origini fripta cu untura, iar in zilele noastre in unt.
Reteta originala prevede cartofi bogati in amidon, fierti cu o seara inainte.
Pentru a simplifica grabitele gospodine de azi au pus la punct si o reteta cu cartofi cruzi, nu mai putin delicioasa ca prima, dar care dupa mine necesita o mai mare atentie in preparare.
Voi prezenta si aceasta varianta intr-un post viitor.

Rösti

P1090114c1

Ingrediente

1-1,2kg de cartofi bogati in amidon

3 linguri de unt*

sare, piper

rosti

pp

Prepararea

Fierbem cartofii in apa cu sare, de preferinta cu o seara inainte.

Radem cartofii reci pe razatoarea cu ochiuri mari.

Doua linguri de unt le topim si varsam peste cartofi, amestecam cu grija sa nu ii strivim.

Asezonam cu sare si piper dupa gust.

Intr-o tigaie incingem untul ramas, depunem cartofii tasand usor si dandu-le o forma.

Cand crusta a inceput sa se formeze intoarcem turta cu ajutorul unei farfurii plate si o asezam din nou in tigaie.

Putem intoarce de cateva ori pana cand obtinem o crusta frumos aurie si bine crocanta.

O buna reteta de rosti trebuie sa aibe un rezultat crocant la suprafata si fondant in interior.

Servim alaturi de carne, in special elvetienii servesc langa Zürcher Geschnetzeltes, sau simplu cu ou ori o salata verde.

Pofta buna!

Nota*: pentru un gust mai pronuntat puteti folosi untura de rata

Publicités

Une réflexion sur “Rösti

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s