Postul de astazi putea fi scris cu luni in urma, sau poate cu saptamani in urma, caci toate vinerile seamana intre ele….sau nu…!
Am trecut de vacanta, am calatorit si ne-am intors, am impaciuit iar doua sarbatori, am (re)vazut oameni dragi si ne-am revenit la vinerile noastre …
Vinerea, este pentru noi o zi mai speciala, nu numai ca se termina saptamana si miroase a week-end, nu numai ca deobicei trage copii la » mai stau inca o ora in plus » inainte de culcare, dar vinerea mancarea are alta savoare, caci a fost facuta parca cu mai multa grija, vineri seara toata lumea e in jurul mesei cu spiritul mai liber, mai aproape de suflet, isi povesteste saptamana, se insira asa una langa alta, povesti si rasete, incruntari si contraziceri pe teme de actualitate, atractii politice si culturale. Si cum din toata gasca asta sunt singura care poate lucra si vineri seara, cantaresc cu tandrete in timp, dar am descoperit ca iubesc si mai mult aceasta zi din saptamana.
Va pregatisem o gustare primavaratica si plina se savoare, dar cum aliata mea vremea de parca as lucra la meteo, in functie de prognoza ajung sa scriu si la blog, s-a aratat cu colti, incepand de la temperaturi cu minus peste noapte ca sa sfarseasca cu o diferenta de cel putin 12 grade la plus, mi-am spus ca iar ne trebuie si ceva recomfortant.
Meniuri de vineri seara inspirate din soare si ninsoare.
Tartina cu sparanghel si feta
Ingrediente
8 felii de paine taraneasca
1-2 linguri de ulei de masline de calitate+1 lingura pentru sos
500g de sparanghel tanar
50g de feta
2 cepe
2 linguri pline de smantana
sare, piper
zeama de la o lamaie bio
1/2 lingurita de mustar
1 lingura de apa
Prepararea
Asezam o foaie de copt pe o tava de cuptor. Asezam feliile de paine si le stropim cu ulei de masline. Dam la cuptor pe functia gratar si lasam pana cand se rumenesc. La mine dureaza cam 8-10 minute.
Intr-o oala punem apa cu o lingurita rasa de sare, cand apa incepe sa fiarba adaugam sparanghelul taiat in doua/aproximativ marimea feliilor de paine. Lasam cateva minute cat sa fie aldente. Scoatem sparanghelul din apa si il asezam intr-un vas cu apa rece si gheata, astfel isi va pastra culoarea frumoasa.
Taiam ceapa in feliute fine si le tragem intr-o tigaie fara materie grasa. Cand s-a inmuiat putin, saram si piperam dupa gust si o amestecam cu smantana.
Tartinam feliile de paine calde cu amestecul ceapa-smantana si asezam deasupra bucatelele de sparanghel.
Sfaramam feta maruntel si presaram peste tartine.
Zeama de lamaie se amesteca cu mustarul, uleiul pentru sos si apa.
Stropim fiecare tartina cu un pic de sos.
Servim
Pofta buna!
Calduta, parfumata si colorata, mejadra intre reteta populara si cea de Yotam Ottolenghi
Ingrediente
180g de linte verde
200g de orez basmati
1lingurita de curcuma
1/2 lingurita de coriandru boabe
1/2 lingurita de coriandru macinat
1/2 lingurita de seminte de cumin
1/2 lingurita de cumin in pudra
1/2 lingurita de scortisoara macinata
4 boabe de piper
sare
2 linguri de ulei de masline
2 cepe
2 linguri de faina
baie de ulei pentru fript
1 borcanel de iaurt natur de calitate
cateva frunze de menta
1 lingurita de ulei de masline
Prepararea
Fierbem lintea intr-o oala cu o cantitate mare de apa pana cand este aldente. O punem la scurs intr-o sita.
Taiam ceapa in felii medii si o pudram cu faina. O prajim in ulei incins pana devine aurie.
Intr-o tigaie asezam uleiul de masline si adaugam condimentele, tragem 1 minut pe foc cat se dezvolta aromele. Adaugam orezul. Amestecam cat sa devina translucid, atentie ca focul sau plita sa nu fie foarte tare caci se maroneste imediat.
Adaugam lintea si jumatate din ceapa prajita, amestecam. Varsam deasupra apa cam 600 de ml in care am dizolvat sarea si lasam sa fiarba pana cand tot lichidul s-a evaporat.
Dam deoparte, asezam un prosop curat deasupra vasului si acoperim cu un capac. Lasam cam 10 minute. Servim impreuna cu sosul de iaurt cu menta si restul de ceapa prajita sau ca garnitura la carne sau peste.
Pofta buna!
Daca cu prima ai mers la tinta, adica la gustul deja sadit in amintirile gurmandului, cu a doua ai dat friu liber imaginatiei…si cum sa nu fie asa cind aromele se desfata a « nesimtire » colo peste toate? Cind gasesc linte vreau sa incerc mejadra ta…sper ca bine am zis!
❤
Tare draga imi fu placerea gurmandului ce se pricepe in gusturi fine, ce se delecteaza cu bunatati primavaratice! Mejadra cu adierea ei condimentata sper sa va faca sa calatoriti ! Vin o fuga la portie de cartofi cu chimen intre 2 garzi. Te tuc
ah, sparanghel si feta… DIVINE! ❤ 🙂
Multumesc Melanie, cu siguranta leguma asta primavaratica e pe gustul tau fin si elegant! te imbratisez si te mai astept