1 August

1 August este ziua nationala a Elvetiei. Traditia vrea ca elvetienii  sa petreaca aceasta zi intr-un mod simplu, lejer, dar si plin de nationalism, multumind celor ce au tinut vesnic coltul lor de rai in picioare  printr-un brunch la ferma. Peste 350 de ferme isi deschid portile si primesc la masa lor, localnici si turisti. Spre seara, in asteptarea focurilor de artificii, lumea danseaza in ritmuri colorate, cu influente de aici si din alte parti ale globului, de la ritmurile latino la moda pana la folclorul local. Astfel tabloul unei tari se contureaza nu numai prin frumusetile naturale ci si prin larga deschidere a spiritului omului de rand catre vecinii sai si a celor ce au gasit pe acest taram un colt de pace, de liniste, de echilibru. Elvetia este o tara frumoasa, civilizata si incantator de toleranta, iar elvetienii au usurinta aceea a omului inteligent si deschis sa priveasca inainte, sa ajute la nevoie, sa fie acolo cand trebuie si sa se petreaca cand e de petrecere.Toleranta poate veni si din mixitatea tarii insusi, din impartirea ei in cantoane ce obliga cumva la o convietuire a comunitatilor. Din bucataria elvetiana, postul de astazi pune in onoare cantonul de Friburg.

Cuchaule

P1030577c11

Cuchaule este un cozonac, sau mai bine spus o painica cu lapte, dulce si cu aroma fina de sofran. Se mananca in general in perioada de toamna cand se pregateste un alt preparat specific,  Mustarul de Bénichon ( un fel de sos dulce, cu vin alb, praf de mustar , condimente si o reductie de amestec de suc de mere si pere, numit vin fiert), dar nici nu poate lipsi de pe masa de 1 August!

P1030567-cropc1

Ingrediente

600g de faina pentru cozonac

350ml de lapte

1ou

120g de zahar

70g de unt topit si racit

1/2 lingurita de sare

7g de drojdie uscata

1 pachet de 0,125g de sofran in pudra( sau cateva filamente)

 

 

Prepararea

Laptele caldut se amesteca cu sarea, oul batut si untul.

Adaugam faina, zaharul, drojdia si sofranul. In general, folosesc masina de paine sau robotul pentru framantat si pun programul de doua ori, aluatul iese suplu si creste foarte frumos, la final rezultand o briosa lejera si aerata.

Daca framantati la mana, aluatul nu trebuie sa ramana lipicios ci sa aibe tinuta, sa fie suplu, ca la cozonac. In  general daca mici besicute se formeaza , aluatul este perfect si  va fi exact ca la masina.

Dupa framantare lasam la odihna aluatul cam o ora, va tripla volumul initial.

Se aseaza pe masa de lucru, se da o forma rotunda si se aseaza pe o tava mare de cuptor care a fost prevazuta cu hartie de copt.

Intre timp incalzim cuptorul la 200 de grade timp de 20 de minute.

Dupa cele 20 de minute, cu ajutorul unui cutit foarte ascutit formam( incizam) un grilaj. Ungem painica cu un ou batut cu o lingura de apa si dam la cuptor timp de 30-40 de minute la 190 de grade. Este gata cand crusta a devenit maronie, putem face si testul cu scobitoarea.

Se serveste calduta sau rece, la desert, natur, cu mustarul de Bénichon, sau cu dulceata.

Pofta buna!

 

Laisser un commentaire